Plusvoorziening regio 36B

door: Steffi Heij en Emre Sariboga (2e jaars studenten Marketing & Communicatie van ROC de Leijgraaf)

In de afgelopen jaren is het aantal voortijdige schoolverlaters gestegen. Daardoor komt plusvoorziening met oplossingen om studenten weer aan het studeren te krijgen.

Er is een interview gehouden met een medewerkster over plusvoorziening. Zij heeft uitgelegd hoe ze te werk gaan en wat ze kunnen betekenen voor voortijdig schoolverlaters.

Wat houdt plusvoorziening nou eigenlijk in?

Plusvoorziening is een potje met geld waarmee scholen maatregelen kunnen verzinnen en nemen om er voor te zorgen dat de leerling toch naar school kan gaan ondanks zijn situatie. Het is bedoeld voor leerlingen in de regio tussen de leeftijd 12 en 23 die op het MBO of de VO zitten, in staat zijn om een MBO niveau 2 diploma te halen en die op school dreigen uit te vallen omdat ze bijvoorbeeld thuis en/of in hun omgeving in een overbelaste situatie zitten.

Het is lastig om als coach erachter te komen hoe de thuissituatie van een leerling is. Een coach/mentor heeft regelmatig gesprekken met de leerling maar het is soms ook te merken aan zijn gedrag en aan zijn punten. De mentor/coach gaat dan een gesprek aan met de leerling over hoe dat komt. De plusvoorziening ondersteunt de leerling niet alleen financieel maar ook bijvoorbeeld met extra coachgesprekken. Scholen hebben een maatschappelijk werker die een verbinding vormt naar de sociale omgeving van de leerling. Ze gaan bijvoorbeeld op bezoek bij het gezin van de leerling.

De missie van de plusvoorziening is de cijfers van voortijdig schoolverlaten laag te houden. De meeste leerlingen die op het MBO zitten en die in aanraking met de plusvoorziening komen, halen hun diploma wel en VO scholen krijgen in ieder geval een passende oplossing voor het probleem van de leerling.

Professionals uit regio 36B klikken hier voor praktische informatie over de plusvoorziening.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s