Uitval in 4 HAVO

In onze regio vielen in schooljaar 2012/2013 in totaal 47 leerlingen uit in de bovenbouw HAVO/VWO. Dat zijn er natuurlijk 47 te veel. Veel van die uitvallers zitten in 4 HAVO. Neem Sven. Hij haalde in 2012 zijn VMBO-T-diploma, ging naar 4 HAVO, werd 18 jaar en besloot toch te stoppen.

Uit onderzoek onder meer dan 1600 leerlingen in onze regio bleek dat 81,3% van de leerlingen die vorig jaar in 4 HAVO zaten nu in 5 HAVO zitten. 12,4% zit weer in 4 HAVO. Dit zijn dus de zittenblijvers.

6,3% bleek vertrokken te zijn naar een andere school. Deze jongeren vormen een risicogroep. Als zij niet aankomen op een andere school dan zijn ze VSV-er!

Henni van Loon van het Rodenborch College: “Bij ons worden de risico leerlingen  in 4 HAVO voor Kerst geïdentificeerd. De leerling wordt gevraagd zich te oriënteren op het MBO als we zien dat een HAVO diploma niet haalbaar is. Zij dienen zich dan voor 1 april te hebben aangemeld. Mentoren houden dit in de gaten. Mochten leerlingen uiteindelijk toch 4 HAVO halen dan volgt een afmelding MBO.
Een vroegtijdig signaal geeft leerlingen de kans een opleiding te zoeken die bij de leerling past. Eventuele problemen zijn dan makkelijk op te lossen. De mentoren en de decaan ondersteunen dit proces.”

Een gedachte over “Uitval in 4 HAVO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s