Een lijntje tussen mentor en leerling

udens college
Leerlingen van het Udens College in gesprek met oud-leerlingen, tijdens de jaarlijkse carrousel voor 4e jaars, een interactieve LOB activiteit!

Door: Melinde Bussemaker in opdracht van Deviante.

“Het doel is een lijntje te creëren tussen een mentor en een leerling, zodat de leerling weet dat de mentor geïnteresseerd is in zijn of haar studiekeuze”, legt decaan vmbo Betsie Kuppen uit. “Uit onderzoek blijkt dat dit werkt. De leerlingen krijgen steun en begeleiding mede door die persoonlijke gesprekken.”

Loopbaancompetenties
“Ik heb samen met een collega een training gevolgd van Marinka Kuijpers, bijzonder hoogleraar Leeromgeving en Leerloopbanen”, vertelt Betsie verder. “Kuijpers legt uit dat je vijf loopbaancompetenties moet beheersen om een goede keuze te kunnen maken. Door de goede vragen te stellen, help je leerlingen hierbij. Denk aan vragen als ‘wat zijn jouw kwaliteiten?’, ‘waarvoor kom je je bed uit?’ en ‘wat doen je ouders?’. Ook maken we leerlingen zich ervan bewust dat ze een netwerk hebben, bijvoorbeeld via Facebook en Hyves. Vind je een vak interessant? Probeer dan iemand te interviewen uit je netwerk die dat doet.”

Scherp houden
Na het volgen van de training geeft Betsie cursussen aan de mentoren bij haar op school. “Ons doel is om alle mentoren een training te geven en ze daarna scherp te houden met behulp van regelmatige intervisie. Uit een enquête onder oud-leerlingen blijkt dat de eerste reacties positief zijn. Ook zien we in de cijfers terug dat afgelopen jaar maar één van de 336 leerlingen die de overstap naar mbo maakten, niet op zijn plek is aangekomen. Dit zegt niet alles, maar is wel een indicatie dat we op de goede weg zijn.”

Jonge keuze
In de toekomst zal blijken wat de echte resultaten zijn. “Het maken van een goede studiekeuze op jonge leeftijd blijft lastig. Helaas kan ik nu al voorspellen wie er risico loopt om volgend jaar uit te vallen. Het zijn de leerlingen die nog geen open dag hebben bezocht, wiens ouders hen weinig steun bieden en die zelf niet gemotiveerd zijn. Uitval is niet 100% uit te bannen, maar we doen ons best om het zoveel mogelijk te beperken.”

Meer informatie?
b.kuppen@udenscollege.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s